flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки, внутрішня діяльність та резонансні справи на початок 2022 року

10 лютого 2022, 15:30

 

10 лютого 2022 року Контакт:

Ірина ЧЕРНУХА, 0513654626

 Сьогодні в Южноукраїнському міському суді відбулася пресконференція.

Доповідали про підсумки року, внутрішню діяльність, навантаження та резонансні справи.

Стан здійснення судочинства порівняно з минулим звітним періодом залишився на тому ж достатньо високому рівні, проте відчувається надмірне навантаження через наявність 2 (двох) вакантних посад суддів. Динаміка надходжень несуттєво змінилась порівняно з 2021 роком, збільшилася на 6,5%. Збільшення кількості справ, що надходять на розгляд, пов’язано переважно з наслідками пандемії та погіршенням матеріального становища громадян, що зумовлює збільшення кількості кримінальних правопорушень. У зв’язку зі змінами до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, доповнено Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 44-3 "Порушення правил щодо карантину людей". З цієї причини збільшилась кількість протоколів про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення правил карантину. А цивільне судочинство збагатилось за рахунок справ “про відсторонення від роботи”.

Далі прессекретар Ірина довела до відома статистику за 2021 рік: надійшло вхідної кореспонденції — 12 798, вихідної — 21 485, надійшло документів через електронний суд — 145, видано виконавчих листів — 1079, фактично сплачено судового збору — 941 646.

У 2021 р. в провадженні Южноукраїнського міського суду перебувало 2879 справ і матеріалів: 494 – залишок на початок 2021 року, 2385 – надійшло, розглянуто – 2309, залишок не розглянутих на кінець періоду — 570. Середня кількість розглянутих справ та матеріалів на одного суддю — 769. Середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді в звітний період в розрахунку на одного суддю - 959. Середня кількість надходжень на одного суддю — 794. Загальний відсоток скасованих рішень складає (від розглянутих) 2,2%, загальний відсоток змінених рішень складає 0,6%.

Далі Ірина Чернуха зазначила, що справ і матеріалів кримінального провадження перебувало 544, з них розглянуто — 444, цивільного судочинства — перебувало — 1378, розглянуто -1042, адміністративного судочинства - 31, 21 відповідно, справ про адміністративні правопорушення — перебувало 926, розглянуто -802.

Розгляд справ та матеріалів протягом 2021 року суддями та навантаження виглядає наступним чином. В провадженні судді Волкової О.І. перебувало - 582, розглянуто — 416, судді Далматової Г.А. перебувало — 993, розглянуто — 887, суддя Савін О.І. розглянув 1005 з 1301, що перебували. Різниця в показниках розглянутих справ між суддями зумовлена кількістю робочих днів, у які судді фактично відправляли правосуддя, за виключенням лікарняних, навчань, відряджень, відпусток тощо.

Також речники нагадали, що з 14 липня 2021 року співробітники Територіального управління Служби судової охорони у Миколаївської області взяли під охорону Южноукраїнський міський суд, і вже сьогодні можна говорити про підсумки їх роботи. Йдеться про спроби пронести в приміщення суду заборонені речі (ножі, газові балончики, електрошокери, наркотичні засоби та алкогольні напої).

Далі голова суду Олександр Савін закцентував на тривалості розгляду справ, зазначив, що для розгляду справи, як мінімум, необхідна явка учасників процесу, і якщо на обвинувачених, осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності, свідків можна вплинути за допомогою приводу до суду, то потерпілих — в інший спосіб.

Речники суду повідомили про резонансні справи, що перебувають в провадженні суду. Серед них є і “довгобуди” - справи, які, не з вини суду, розглядаються тривалий час; кримінальні справи про привласнення, розтрату майна, підроблення документів, печаток; вимагання неправомірної вигоди; домашнє насильство, злочини вчинені неповнолітніми; перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронних органів; несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерних мереж, що призвело до витоку та спотворення процесу обробки інформації та справи про злочини, вчинені у складі організованої групи.

У цивільному судочинстві звернули увагу на справи про захист честі, гідності і ділової репутації, що спричинили резонанс у місті. Також - на нову категорію трудових спорів, предметом яких є оскарження наказів про відсторонення від роботи, у зв'язку з відмовою від вакцинації. На час проведення пресконференції таких справ у суді нараховано вже 30, по дев'яти з них відмовлено у задоволенні позову. Крім того, говорили про конфлікт інтересів і порушення вимог фінансового контролю суб'єктами владних повноважень, державними службовцями та іншими особами, уповноваженими на виконання функцій держави.

Щодо вакантних посад суддів, суддя спікер пояснив, що поки не буде повністю відновлено роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради правосуддя, це питання є малоперспективним.

Спікери суду охоче відповідали на питання журналістів та зазначили, що про дату та час наступної пресконференції буде повідомлено додатково.

 

Прессекретар суду Ірина ЧЕРНУХА