flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хроніки правосуддя

25 липня 2023, 15:51

25.07.2023 року Контакт:

Ірина ЧЕРНУХА, 05136 54626

 

Сьогодні в приміщенні суду відбулася пресконференція.

Інформували про резонансні справи, підсумки роботи суду за І півріччя 2023 року та виклики і провокації сьогодення.

Орган державної судової влади у місті Южноукраїнську, яким є Южноукраїнський міський суд, в умовах воєнного стану працює у штатному режимі. Правосуддя відправляють три судді.

За даним судової статистики за І півріччя 2023 року, як проінформувала прессекретарка, усього перебувало 1771 справ і матеріалів: з них 1208 – надійшло, розглянуто – 1168, залишок не розглянутих на кінець періоду — 603. Справ і матеріалів кримінального провадження розглянуто — 274, цивільного судочинства - 490, адміністративного судочинства — 5, справ про адміністративні правопорушення розглянуто — 399. Загальна кількість розглянутих справ і матеріалів суддями - 1168, з них: Волковою О.І. - 351, Далматовою Г.А. - 272, Савіним О.І. - 545.

Щодо апеляційного перегляду справ, Ірина зазначила наступне: суддя Волкова О.І.- скасовано — 4, змінено -0; Далматова Г.А. - скасовано — 8, змінено -0; Савін О.І. - скасовано -0, змінено -3.

З 40 розглянутих кримінальних проваджень 29 з постановленням вироку, 10 — із закриттям, 1 — повернуто прокурору.

04.04.2023 р. суддею Савіним О.І. було ухвалено виправдувальний вирок відносно обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, визнано невинуватим та виправдано за недоведеністю в його діяннях складу кримінального правопорушення. Вирок оскаржується.

З огляду на статистичні дані, зазначила Ірина Чернуха, надходження справ та матеріалів у цьому звітному періоді збільшилося на 36,6%, майже по всім категоріям справ, і кримінальних проваджень, і цивільних справ, судових наказів, кількість клопотань, заяв, скарг, що розглядаються слідчими суддями, збільшилася майже вдвічі. Така динаміка зумовлена, перш за все, змінами внесеними до кодексів (доповнено розділами про військові кримінальні та адміністративні правопорушення), підвищенням цін, погіршенням матеріального становища громадян, зростанням рівня безробіття, байдужістю або навпаки нездоровою активністю, емоційним станом, пов'язаним з війною. Стан здійснення судочинства залишається на тому ж достатньо високому рівні.

В ході пресконференції Олександр Савін доповів про резонансні справи, які розглядав суд. Особливу увагу суддя-спікер звернув на кримінальні провадження, предметом яких є погроза або насильство щодо службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов'язок; перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу; незаконне переправляння осіб через державний кордон України; злочини вчинені у складі організованої групи та справи, пов'язані з війною.

Суддями Южноукраїнського міського суду вже засуджено чотири особи, за вчинення злочину, передбаченого статтею 436-2 КК України, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф. Також зазначили, що у липні до суду надійшов обвинувальний акт відносно особи, яка обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого частиною 3 статті 114-2 КК, а саме: у поширенні інформації про розташування Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану, з корисливих мотивів. Обвинуваченому у вчиненні особливо тяжкого злочину обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Санкція цієї статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Окрему увагу приділили кримінальним провадженням за статтею 336 КК України, ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, в провадженні суду знаходиться 8 кримінальних проваджень, з них 4 розглянуто (особи засуджені до позбавлення волі строком на 3 роки, звільнені від відбування покарання з іспитовим строком).

Речники охоче відповідали на питання журналістів, і, вперше в історії комунікаційної діяльності суду, не всі питання стосувалися безпосередньо відправлення правосуддя.

Директорку газети “Контакт” цікавило ставлення головного спікера щодо присвоєння йому звання “Почесний громадянин міста”, на що він зауважив, що не він ініціював це питання, а лише підтримав, вважаючи, що його внесок у життя міста і громади є вагомим, та, що всі процедури дотримані у законному порядку, залишилося лише таємне голосування на сесії міської ради.

Щодо викликів і провокацій, Олександр Савін акцентував про свою принциповість, наполегливість та непіддатливість, у зв'язку з цим, на його думку, останнім часом здійснюються провокації стосовно нього, що підриває його авторитет як судді, принижує честь і гідність. Голова суду запевняв, що ніяких протизаконних і дискредитуючих його дій не вчиняв, в підтвердження чого є відповідні документи. Відеоматеріали у соціальних мережах мають вибірковий характер. Також, повідомив, що відносно виконавця кримінального злочину громадянина Б. слідчим органом ВП №3 Вознесенського РУП вже порушено кримінальне провадження, слідство триває. Олександр Савін у даному кримінальному провадженні має статус потерпілого. Що стосується інших осіб, які були співучасниками, - питання про порушення кримінального провадження вирішується. В будь-якому випадку, голова суду вдячний навіть за таку піаркомпанію.

Також говорили про перейменування міста, і суддя-спікер зазначив, що на його суб'єктивну думку не можна розривати назву підприємства-містоутворювача і назву самого міста, якщо Південноукраїнська АЕС, то і місто Південноукраїнськ, до того ж, як краєзнавець-аматор, зазначив, що Ґард (село Ґардове) — це територія сучасного села Богданівка.

 

Про дату та час наступної пресконференції буде повідомлено додатково.

 

 

Прессекретар суду