flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Діяльність суду під час воєнного стану

13 листопада 2023, 15:07

10.11.2023 року                                                                   Контакт:

                                                                                              Ірина ЧЕРНУХА, 05136 54626

           

            Говорили про резонансні справи, статистику за 9 місяців 2023 року, модельні рішення та кадровий голод.

            Орган державної судової влади у місті Южноукраїнську, яким є Южноукраїнський міський суд, в умовах воєнного стану працює у штатному режимі. Правосуддя відправляють три судді.

            За даним судової статистики за 9 місяців 2023 року, як проінформувала прессекретарка, усього перебувало 2371 справ і матеріалів: з них 1808 – надійшло, розглянуто – 1706, залишок не розглянутих на кінець періоду — 665. Справ і матеріалів кримінального провадження   розглянуто — 434, цивільного судочинства - 698, адміністративного судочинства — 9, справ про адміністративні правопорушення розглянуто — 565. Загальна кількість розглянутих справ і матеріалів суддями  - 1706, з них:  Волковою О.І. - 503, Далматовою Г.А. - 528, Савіним О.І. - 675.

Щодо кадрових питань, то як і раніше, вакантними залишаються 2 посади судді, але 1 суддя має бути вже найближчим часом. По працівникам апарату суду - спостерігається відток кадрів: за останні три місяці звільнилося 7 працівників, вакантними залишаються посади судового розпорядника, старшого судового розпорядника, консультанта суду, провідного спеціаліста з ІТ-технологій, секретаря с/з. Прессекретарка наголосила на тому, що в період воєнного стану конкурси на зайняття вакантних посад не проводяться, для прийняття до лав державних службовців необхідно лише громадянство, відповідна освіта, володіння державною мовою та подання декларації, з більш детальними вимогами можна ознайомитися на вебсайті суду.

            В ході пресконференції Олександр Савін доповів про резонансні справи, які розглядав суд.  Особливу увагу суддя-спікер звернув на кримінальні провадження, предметом яких є погроза або насильство щодо службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов'язок; перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу; незаконне переправляння осіб через державний кордон України; злочини вчинені у складі організованої групи та справи,  пов'язані з війною.

            Суддями Южноукраїнського міського суду вже є засуджені, за вчинення злочину, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф. Загалом В провадженні суду перебуває 14 кримінальних проваджень за обвинуваченням у виготовленні, поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, глорифікація її учасників (стаття 436-2 КК України), 1 - у поширенні інформації про розташування  Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань (стаття 114-2 КК), 1 - у виготовленні, поширенні комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (стаття 436-1 КК України). Розглянуто 7 кримінальних проваджень: 2 – повернуто, 4 – з засудженням особи до позбавлення волі та звільненням від відбування покарання з іспитовим строком, 1 – провадження закрито, особу передано на поруки колективу.

            Пресконференція відбувалася у форматі діалогу. Журналісти задавали питання, на які суддя-спікер охоче відповідав.

            Про дату та час наступної пресконференції буде повідомлено додатково.

 

                                                                                                          Прессекретар суду