flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд, ЗМІ, громадськість та два роки війни

23 лютого 2024, 15:18

23.02.2024 року                                                                   Контакт:

                                                                                           Ірина ЧЕРНУХА, 05136 54626

           

            Сьогодні в суді відбулася пресконференція.

Говорили про підсумки 2023 року, внутрішню діяльність та резонансні справи.

Правосуддя, як і раніше, відправляють три судді. За даним судової статистики за 2023 рік, як проінформувала прессекретарка, усього перебувало 3000 справ і матеріалів: з них 2439– надійшло, розглянуто – 2327, залишок не розглянутих на кінець періоду — 673. Справ і матеріалів кримінального провадження   розглянуто — 575, цивільного судочинства - 981, адміністративного судочинства — 16, справ про адміністративні правопорушення розглянуто — 755. Із загальної кількості розглянутих справ і матеріалів суддею  Волковою О.І. - 648, Далматовою Г.А. - 745, Савіним О.І. - 934.

Щодо кадрових питань, 2 посади судді залишаються вакантними, але один суддя має бути вже найближчим часом. Також суд потребує старшого судового розпорядника, консультанта суду, провідного спеціаліста з ІТ-технологій, секретаря судового засідання.

Реферували про резонансні справи: кримінальні провадження, в тому числі пов’язані з війною. Ще у грудні минулого року засудили особу до 8 років позбавлення волі за поширення інформації про розташування  Збройних Сил України. Крім того розглядаються справи у сфері обігу наркотичних засобів, злочини вчинені у складі організованої групи. До 10 років позбавлення волі засудили 41-річного чоловіка за умисне вбивство у лютому 2024 року. Два військовослужбовця платитимуть штраф за вчинення адміністративного правопорушення.

Журналістів цікавили збори суддів, що були призначені на 24 січня, на що Олександр Савін відповів, що обрання голови суду не відбулося, наступні збори будуть 08 березня 2024 року.

Про інститут присяжних доповідала Ірина Чернуха. За участю присяжних розглядаються справи окремого провадження (визнання особи недієздатною, обмежено дієздатною, безвісно відсутньою, про усиновлення) та кримінальні провадження, за клопотанням обвинуваченого, про злочини, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі. Статус, вимоги, обмеження та гарантії присяжних нам ілюструє глава 3 розділ ІІІ Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Рішенням Южноукраїнської міської ради від 11.05.2022 затверджено список присяжних Южноукраїнського міського суду у кількості 7 осіб строком на 3 роки.

Крім того спікери зазначили, що 1 грудня 2023 року Южноукраїнський міський суд, як модельний, отримав відзнаку у категорії судова комунікація.

Про дату та час наступної пресконференції буде повідомлено додатково.

 

                                                                                                                                                                                           Прессекретар суду