flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухилянта від призову засуджено до позбавлення волі

28 березня 2024, 11:22

          28 березня 2024 року суддею Южноукраїнського міського суду Савіним О.І. мешканця міста засуджено до позбавлення волі строком на 3 роки за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 336 Кримінального кодексу України, а саме: ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

         Санкція цієї статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років. 

         Суд, призначаючи дане покарання, зауважив, що на території України введений та діє воєнний стан, а тому дана категорія кримінальних правопорушень викликає значний суспільний резонанс, у зв’язку з чим покарання і застосування статті 75 КК України (звільнення від відбування покарання з випробуванням) не сприятиме його меті, а саме виправлення та запобігання нових кримінальних правопорушень, як самим обвинуваченим, так і іншими особами.

         При оголошенні загальної мобілізації, обвинувачений умисно знехтував своїм конституційним обов’язком щодо захисту Батьківщини і хоча скоїв нетяжкий злочин, але такий, що створює в очах громадян та суспільстві у цілому негативне враження безкарності, тим паче під час введеного по всій території України воєнного стану та мобілізації. Звільнення обвинуваченого від відбування призначеного покарання сформує негативну думку інших військовослужбовців та вплине на їх бойовий дух та мотивацію. На думку суду, це також сприятиме ухиленню інших призваних під час мобілізації осіб від несення військової служби, що вплине на якість оборони України, її функціонування, бойову та мобілізаційну боєздатність ЗСУ.

         Вирок суду від 28.03.2024 року може бути оскаржений до Миколаївського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

 

 

        

                                                                           Прессекретар суду