flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новели та сьогодення Южноукраїнського міського суду. Прес-конференція 27.11.2017 року.

27 листопада 2017, 15:59

Новели та сьогодення Южноукраїнського міського суду.

27.11.2017 року, 09:00 год., в приміщенні Южноукраїнського міського суду Миколаївської області, відбулася  прес-конференція судді-спікера Савіна О.І., з наступних питань:

  1. Відправлення правосуддя по резонансним справам, які викликають суспільний інтерес.
  2. “В ногу со временем” та сьогодення суду
  3. Межі допустимої критики суддів та судових службовців

         З останньої зустрічі суду і журналістів пройшов чималий проміжок часу, відбулося чимало подій, і от знову суд інформує, аналізує та доповідає.

         Відкрила прес-конференцію Чернуха Ірина, прес-секретар Южноукраїнського міського суду, зазначивши, що робота суду націлена на формування у громадськості позитивного сприйняття діяльності органів судової влади, і нам не досягнути результатів без плідної співпраці з журналістами, в рамках комунікаційної стратегії, яка спрямована на забезпечення прозорості та відкритості діяльності суду, з метою підвищення рівня довіри громадян. Безперечно ЗМІ мають право і обов'язок висвітлювати проблемні питання в сфері правосуддя, критикувати діяльність судової гілки влади, але ця критика має ґрунтуватися на перевірених фактах, на принципах журналістської етики, а судді і судові службовці мають бути захищеними від безпідставних звинувачень та узагальнень, сприйняття громадськістю інформації залежить від правильності її подачі.

         На початку осені  Южноукраїнський міський суд став об'єктом дискредитації у соціальних мережах. В силу цього розставляємо акценти: право на інформацію не є абсолютним і може бути обмеженим на підставі закону; суд - третя гілка влади, гарант правосуддя, яка повинна користуватися довірою суспільства і бути захищеною від нічим необґрунтованих нападів та провокуючих коментарів;  інтернет та соціальні мережі — це не інформаційний смітник, а публічна образа, честі гідності і ділової репутації тягне за собою відповідальність, передбачену законодавством України та Європейськими конвенціями.

        

         На ниві судової реформи суддя-спікер Савін О.І. доповів про внесення змін у процесуальні кодекси, які "виведуть" українське судочинство на міжнародний рівень, впровадження триланкової системи судоустрою, електронного суду, створення окружних судів.

         Реалізація Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, з цього питання мала певні складності, проте питання вирішено.

         Відвідавши семінар у апеляційному суді Миколаївської області, з питань оптимізації судів області, Савін О.І. зазначив, що на базі Южноукраїнського міського суду буде створений Южноукраїнський окружний суд, з центром у м. Южнроукраїнську,  у складі якого перебуватиме Арбузинський та Братський районні суди.

         Відносно впровадження системи "електронного суду", прес-секретар Чернуха Ірина, повідомила, що це система обміну документами в електронному вигляді між судом та учасниками процесу, прокуратурою, виконавчою службою  та інше, надсилання судової повістки у вигляді смс-повідомлення, оплата судового збору он-лайн, перевагами якої є: доступність, прозорість, прискорення розгляду справи, економія коштів громадян та державного бюджету.

         Щодо резонансних справ, у яких йдеться про публічних осіб або які зачіпають інтереси значної кількості людей, про захист порушеного права вразливих верств населення (неповнолітні, людей з інвальдністю, у разі прояву дискримінації), справи, що стосуються революції гідності, АТО, дорожньо-транспортних пригод, корупційних діянь, шахрайства, справи за участю присяжних, державних органі тощо.

За останні 5 місяців судом розглядалися справи відносно неповнолітніх, учасника АТО, з постановленням вироку (4,6 роки позбавлення волі) розглянута справа, де потерпілих було аж 8 осіб, продовжується розгляд справи за обвинуваченням Тофана С.С., на розгляді справа, де обвинувачений - громадяним Російської Федерації. У місті Южноукраїнську з'явилися справи з незаконного заволодіння транспортним засобом.  Суддя-спікер Савін О.І. зупинився на справі з одержання службовою особою неправомірної вигоди, мова йде про Цимбаліста І.М., вона розглянута з постановленням вироку.

Справа «про продаж алкогольних напої вночі», як повідомила прес-секретар, знаходиться в теперішній час в провадженні Вищого адміністративного суду України.

На слуху справи за позовам Гехад Е.Е. до міської ради, Стуліна А.М. до Параконного В.К., та інші справи за участі міського керманича Параконного В.К. вже пройшли апеляційну інстанцію та рішення Южноукраїнського міського суду залишилися без змін, а рішення міської ради скасовані.

         Рішенням Арбузинського районного суду Стахорську О.В. поновлено на посаді головного лікаря КЗ "Южноукраїнська міська лікарня".

 

         Насамкінець суддя-спікер повідомив про заходи, які плануються у грудні цього року: це і святкування Дня працівника суду, День відкритих дверей та інші заходи в робочому порядку.

        

                                                                                     Прес-секретар суду