flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Початок року — підсумки, діяльність та будні Южноукраїнського міського суду.

14 лютого 2018, 14:59

14.02.2018 року, 09:00 год., в приміщенні Южноукраїнського міського суду Миколаївської області, відбулася прес-конференція судді-спікера Савіна О.І.

Це перша прес-конференція у цьому році, питання на якій були наступними:

1. Підсумки 2017 року.

2. Створення Южноукраїнського окружного суду

3. Відправлення правосуддя по резонансним справам, які викликають суспільний інтерес.

Відкрила прес-конференцію Чернуха Ірина, прес-секретар Южноукраїнського міського суду, зазначивши, що робота суду націлена на формування у громадськості позитивного сприйняття діяльності органів судової влади.

Одним із головних завдань на 2018 рік для кожного працівника апарату суду є сумлінне виконання покладених на них обов’язків, вміння ефективно планувати свою роботу, неухильно додержуватися строків виконання завдань, процесуальних строків, етики поведінки, а також підвищувати свою кваліфікацію, як на рівні самоосвіти, так і обов’язкового проходження курсів підвищення кваліфікації в Одеському регіональному відділенні Національної школи суддів.

Южноукраїнським міським судом в 2017 році здійснювалось наповнення інформацією своєї веб-сторінки на веб-порталі "Судова влада України". Інформація на сайт вноситься періодично у міру її створення у порядку, передбаченому регламентом.

У 2017 році з метою досягнення більшої відкритості суду було створено сторінку в мережі “Фейсбук”, на якій постійно оновлюється інформація. Періодично проводяться зустрічі з пресою, у листопаді 2017 року проведено день відкритих дверей для школярів міста.

Протягом 2017 року було оголошено 10 конкурсів на зайняття вакантних посад. За результатами проведених конкурсів прийнято 3 працівника. Під час проведення конкурсу на зайняття вакантної посади секретаря судового засідання кандидат не пройшов тестування на знання законодавства, 6 конкурсів не відбулося в зв'язку з відсутністю заяв кандидатів на участь у конкурсі. Конкурси на зайняття вакантних посад секретарів судового засідання та провідного спеціаліста (з інформаційних технологій) оголошені 11 та 18 грудня 2017 року призначені на січень 2018 року не відбулися, в зв'язку з відсутністю заяв кандидатів на участь у конкурсі.

Щодо аналізу стану здійснення судочинства, Чернуха Ірина зазначила наступне.

У 2017 р. у Южноукраїнському міському суді працює 4 судді: Савін О.І., Франчук О.Д., Волкова О.І., Далматова Г.А..

Суддя Далматова Г.А. до 31 липня 2017 року перебувала у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею віку до 4-х років.

У 2017 р. в провадженні Южноукраїнського міського суду перебувало 2042 справ: з них: 252 – залишок 2016 року, 1790 – надійшло у 2017 р.,

з яких: розглянуто – 1706, залишок не розглянутих — 336.

Отже, у 2017 року до Южноукраїнському міському суді Миколаївської області надійшло 1790 справ, що 6,6% більше ніж надходження 2016 р.

Найбільше справ надійшло в провадження та розглянуто суддею Франчук О.Д. - 38% та 41,1% відповідно, найменше (з суддів, які працювали рік повністю) — Волковою О.І. - 20,6% та 18,7%.

 

Апеляційний перегляд справ виглядає наступним чином:

 

Савін О.І.

Волкова О.І.

Франчук О.Д.

Далматова Г.А.

Усього

скасовані

змінені

скасовані

змінені

скасовані

змінені

скасовані

змінені

скасовані

змінені

Кримінальне судочинство

0

3

17

1

4

3

0

0

21

7

Цивільне судочинство

10

2

13

0

19

7

1

0

43

9

Адміністративне судочинство

5

2

4

0

1

1

0

0

10

3

Справа про адміністративні правопорушення

0

0

2

0

0

0

2

0

4

0

Усього:

15

7

36

1

24

11

3

0

78

19

Детальна інформація щодо стану здійснення судочинства, статистичні звіти та відповідні аналізи та узагальнення практики за 2017 рік розміщені на офіційному веб-сайті суду у розділі “Показники діяльності”.

На ниві судової реформи суддя-спікер Савін О.І. доповів про внесення змін у процесуальні кодекси, які "виведуть" українське судочинство на міжнародний рівень, впровадження триланкової системи судоустрою, електронного суду, створення окружних судів.

В контексті цього, Савін О.І. зазначив, що на базі Южноукраїнського міського суду створений Южноукраїнський окружний суд, з центром у м. Южнроукраїнську, у складі якого Арбузинський та Братський районні суди.

Так, відповідно до підпункту 6 пункту 16-1 розділу XV “Перехідні положення” Конституції України, статті 19, частини 1 статті 21, пункту 40 розділу ХІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про судоустрій і статус суддів” (№1402-VІІІ від 02 червня 2016 р., зі змінами), 29 грудня 2017 року видано Указ Президента “Про реорганізацію місцевих загальних судів” за №451/2017, пунктом 117 якого утворено Южноукраїнський окружний суд — у місті Южноукраїнську, Арбузинському та Братському районах Миколаївської області із місцезнаходженням у місті Южноукраїнську шляхом реорганізації (злиття) Арбузинського районного суду, Братського районного суду та Южноукраїнського міського суду Миколаївської області. Южноукраїнський окружний суд функціонуватиме як єдина юридична особа на всій визначеній території, без утворення додаткових філій і підрозділів.

Основною метою оптимізації судів є наближення правосуддя до громади, його доступність, заповнення кадрових прогалин суддівського корпусу, прискорення строків розгляду справ, в тому числі створення колегій суддів.

Крім того, у межах третього питання, прес-секретар суду повідомила про резонансні справи, у яких йдеться про публічних осіб або які зачіпають інтереси значної кількості людей, про захист порушеного права вразливих верств населення (неповнолітні), дорожньо-транспортних пригод, корупційних діянь, шахрайства, справ за участю державних органів, тощо, деякі з них розглянуті, по яким рішення набрали законної сили, деякі знаходяться на розгляді у судах вищих інстанцій.

  Насамкінець суддя-спікер звернувся до громадян міста з наступним акцентом.

У відповідності до законодавства, з метою забезпечення місця стоянки спеціального транспорту, Южноукраїнським міським судом облаштовано паркувальний майданчик та встановлені відповідні дорожні знаки. Рішенням міської ради 32 сесії 7 скликання від 25.01.2018 року № 962 затверджено схему організації дорожнього руху у м. Южноукраїнську. Звернено увагу всіх учасників дорожнього руху щодо необхідності їх додержання. У разі невиконання встановлених правил дорожнього руху — працівниками поліції складатимуться протоколи про адміністративні правопорушення, що в подальшому тягне за собою накладання відповідних штрафів в порядку Кодексу про адміністративні правопорушення.

Про дату та час проведення наступної прес-конференції буде повідомлено додатково.

Прес-секретар суду