flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміни до законодавства та їх наслідки...

21 березня 2018, 14:45

                                                                  Зміни до законодавства та їх наслідки...

 

15 березня Верховна Рада відхилила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення кримінального судочинства», що мав скасувати дію положень відносно термінів розслідування злочинів, правил проведення обшуку, скасування повідомлення про підозру, проведення судово-медичних експертиз за рішенням слідчого судді та інше. Таким чином зміни до Кримінального процесуального кодексу набрали законної сили.

Вважаємо за необхідне розставити крапки над “і”, адже основною функцією Южноукраїнського міського суду є відправлення правосуддя на засадах верховенства права, захист прав і інтересів громадян та взаємодія з громадськістю з метою збереження в суспільстві стабільності, миру та спокою.

19.03.2018 о 15:30 та 15:31 відповідно, до суду надійшли два клопотання про призначення судово-медичної експертизи, автоматизованою системою розподілу судових справ були розподілені судді Волковій О.І., розгляд яких було призначено на 12:10 та 14:00 год. 20.03.2018 року.

Однак, на думку судді, матеріали клопотання органів досудового слідства не містили результатів огляду трупа за участі лікаря та не були оформлені належним чином. Тому, в ході судового засідання слідчим суддею Волковою О.І. поставлено на обговорення питання щодо витребування з медичного закладу інформації за фактом смерті. Відповідний запит КЗ “Южноукраїнська міська лікарня” отримала близько 14:00 години, і вже о 16:01 год. відповідь зареєстрована судом. Після чого слідчий суддя Волкова О.І. вийшла в судове засідання та винесла відповідну ухвалу про задоволення клопотання про призначення судово-медичної експертизи. Розгляд даного клопотання тривав з 12:10 год. до 16:49 год., що потягло за собою порушення плану близьких та рідних покійного провести ритуал прощання у церковному храмі, погребіння та поминального обіду.

Слідчий суддя при отримані відповідного клопотання повинен враховувати не тільки строки його розгляду за законом (5 днів), але і прості християнські правила та традиції, зокрема поховання людини протягом 3-х днів.

Вважаємо за необхідне довести до відома громадян і те, що новели законодавства не направлені на формування негативу у суспільстві, в тому числі з приводу розгляду клопотань про призначення судово-медичної експертизи в судовому порядку. Ця процедура провадиться лише з однією метою розмежування поняття настання смерті в результаті кримінального злочину чи інших випадках.

Інша справа, коли деякі колеги слідчі судді, зневажаючи загальновстановленими християнськими правилами, вдаються до ганебного бюрократизму при розгляді таких категорій справ, своїми діями викликаючи тривогу і напругу у суспільстві, при цьому “вселяють” окремим громадянам думки про зневагу до судової влади.

Звертаємо увагу громадськості, що ситуація складна сама по собі, проте “пікетування” будівлі суду не прискорить процедуру.

Ніякої вини чи-то в затягуванні часу, чи необхідності прийняття рішення про проведення експертизи, чи-то в чому іншому працівників апарату суду, його керівника, прокурора чи слідчого немає і не може бути, всі виконують свої обов'язки згідно чинного законодавства.

Наразі процедура вигадає наступним чином. Про подію повідомляється поліція, на місце приїздить слідчий і проводить огляд. Відповідно до змін до КПК України, слідчий складає клопотання, потім подає його до суду, автоматизований розподіл і… у слідчого судді за законом є п’ять днів щоб його розглянути та призначити судово-медичну експертизу.

Громадяни при плануванні поховання повинні враховувати ці моменти.

Южноукраїнський міський суд висловлює свої щирі співчуття сім'ям померлих.

                                                                                                                                                                    Прес-служба Южноукраїнського міського суду