flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам'ять

04 травня 2018, 09:08

 

26 квітня 2018 року до Дня 32-ї річниці Чорнобильської катастрофи у м. Южноукраїнську відбувся мітинг та відкриття експозиції “Чорнобиль гірка полинь”

На заході були присутні представники міської влади, громадських організацій, підприємств, учбових закладів, військоковослужбовці, учасники ліквідації наслідків аварії та всі бажаючі міста.

Не залишився осторонь і Южноукраїнський міський суд.

26 квітня 1986 року о першій годині 26 хвилин на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталася катастрофа, яка з острахом сколихнула всю планету. Чорнобиль нагадав цілому світу, що в самому серці Європи живе великий народ. Світ спочатку почув слово «Чорнобиль», а потім таке незвичне – «Україна». А для багатовікової історії України – Чорнобиль став ще однією трагедією в хронології духовного і фізичного знищення нації. 1986 рік – аварія на Чорнобильській АЕС назавжди залишиться в наших серцях вічним болем. Наслідки аварії страшні. Це мільйони людей, які постраждали від радіації, виведена з господарського обігу частина території України під назвою «зона відчуження» – це сільськогосподарські землі, лісові масиви та водоймища.

Перше офіційне повідомлення в СРСР зробили аж 28 квітня під тиском міжнародної спільноти, але і в ньому майже не повідомлялось про масштаби проблеми. Склалось враження, що загрози немає, а проблема локальна. Всі іноземні ЗМІ розповідали про небезпеку, викликану Чорнобильскою аварією, а радянські майже нічого про це не говорили, хоча саме в цей час у всіх містах СРСР готувались паради і демонстрації на честь 1 травня.
Кількість людей, що брали участь в гасінні пожежі на ЧАЕС, становила 240 тис. Усі вони отримали високі дози радіації. Однак саме пожежним вдалось врятувати нас від справді серйозної катастрофи – сильного водневого вибуху, який міг стати наступним етапом трагедії.

Проте, скільки б не пройшло часу, все одно чорнобильський біль гіркотою осідає в душах українців, ця трагедія навіки оселилась у людських серцях.

Чорнобильська аварія стала для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною.....

 Виступ голови суду Савіна О.І. можна переглянути за посиланням:

 https://youtu.be/PhQtiATTijI

 

' Прес-служба Южноукраїнського міського суду