flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Корупційні резонанси

29 серпня 2019, 11:23

28 серпня 2019 року суддя-спікер Савін О.І. під час інтерв'ю з представниками мас-медіа надав коментарі з приводу справ про адміністративні правопорушення відносно посадових осіб органів місцевого самоврядування, окремих депутатів Южноукраїнської міської ради, посадових осіб КП “ТВКГ” та Южноураїнського міського голови Пароконного В.К., що надійшли до Южноукраїнського міського суду від УЗЕ ГУ УМВС у Миколаївській області.

Перша справа, яка цікавила присутніх — матеріали адміністративного правопорушення відносно міського голови Пароконного В.К., яка 01.08.2019 р. була призначена до розгляду, де його адвокатом та ним безпосередньо було заявлено клопотання про закриття провадження у справі про адміністративне правопорушення, у зв'язку, на їх погляд, з закінченням строку виявлення адміністративного правопорушення та накладення адміністративного стягнення. Заявлене клопотання про закриття провадження у справі судом залишено без задоволення, у зв'язку з невідповідністю чинному законодавству. Справу призначено до розгляду по суті на 08.08.19 р..

08.08.19 р. головуючому у справі Савіну О.І. заявлено відвід, з мотивацією того, що раніше Южноукраїнський міський голова Пароконний В.К. звертався від імені Южноукраїнської міської ради до Вищої ради правосуддя зі скаргою на дії судді Савіна О.І. по іншій справі, що, на думку останніх, може викликати упередженість з боку судді Савіна О.І. при вирішення даної справи.

16.08.19 р. - суддею Франчук О.Д. було задоволено заяву про відвід. Справу про адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією відносно Пароконного В.К. автоматизованою системою документообігу суду розподілено судді Франчук О.Д. 19.08.19 р. та перебуває в провадженні останньої, розгляд призначено на 30.08.19 р.. На переконання відведеного судді Савіна О.І., заявлений відвід з вищезазначеними мотивами має приховану форму, оскільки Пароконний В.К. та його захисник 01.08.19 р. фактично отримали негативне рішення суду щодо закриття провадження у справі і, як наслідок, втратили надію на позитивне, на їх думку, вирішення справи по суті. Таким чином, дана справа знаходиться в провадженні судді Франчук О.Д., з 19.08.19 р., строки притягнення до адміністративної відповідальності Пароконного В.К., за вимогами закону, в разі визнання особи винуватою закінчується 24.09.19 р.

Щодо інших справ — частина розглянута з ухваленням відповідних судових рішень, визнанням вини та накладенням адміністративного стягнення у виді штрафу, інші — призначені до розгляду та перебувають на контролі. Суддя-спікер зауважив стосовно 3-місячного строку (від дня складання протоколу) накладення адміністративного стягнення та закриття з цієї підстави провадження у справі, проте встановлення винуватості все одно має місце бути. Також звернув увагу іноді навмисному затягуванні розгляду справи особою, яка притягується до адміністративної відповідальності, їх неявка до суду з тих чи інших причин, проте суд, згідно закону, має заходи примусового впливу на учасника процесу, такий як привід.

В рамках теми Савін О.І. пояснив, про які саме адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією, йдеться: передбачені статтею 172-6 КУпАП — порушення вимог фінансового контролю, неподання чи несвоєчасне подання декларації та статтею 172-7 КУпАП — порушення вимог щодо запобігання і врегулювання конфлікту інтересів.

 

 

Прес-секретар Ірина Чернуха