flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Карантин, реформи та відправлення правосуддя: постреліз

28 вересня 2020, 08:45

 

21 вересня 2020 року Контакт: Ірина Чернуха  (05136) 5-46-26

 Сьогодні в Южноукраїнському міському суді, після довготривалої перерви через запровадження карантинних обмежень, відбулася пресконференція.

Говорили про зміни, що відбулися на законодавчому рівні, підсумки першого півріччя, карантин та особливий режим роботи, територіальну реформу та окружні суду. Щодо резонансних справ, які розглядаються судом, детально зупинилися на кримінальних та справах про адміністративні правопорушення

Пресконференцію традиційно відкрила прессекретар Ірина Чернуха. З присутніх масмедіа — журналістка Пресцентру ВП ЮУ АЕС Ірина Павлова.

Насамперед Ірина Чернуха повідомила, що з метою запобігання виникненню та поширенню гострих респіраторних захворювань та коронавірусу, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, беручи до уваги Постанову Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. №211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» та Рекомендації Ради суддів України щодо встановлення особливого режиму роботи судів України, в Южноукраїнському міському суді з 18 березня 2020 р. запроваджено особливий режим роботи. Розпорядженнями виконувача обов'язків голови суду введено ряд обмежень, заборон та роз'яснень: роз’яснено громадянам про можливість відкладення розгляду справ, у зв’язку з карантинними заходами та можливість розгляду справ в режимі відеоконференції; не допускати у судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань; не допускати у судові засідання та приміщення суду осіб з ознаками респіраторних захворювань; ознайомлення учасників судових справ з матеріалами, здійснювати дистанційно; рекомендовано громадянам та іншим особам всі документи (позовні заяви, заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання, заяви про ознайомлення з матеріалами справи тощо) надсилати до суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою, факсом або залишати у скриньці, яка розташована на першому поверсі у приміщенні суду; припинити особистий прийом; посилити профілактичну роботу з проведення поточних дезінфекційних заходів у приміщенні суду; на період карантину, припинити всі заходи, які не пов'язані з відправленням правосуддя (будь-які наради, збори, навчання, пресконференції тощо). За рекомендацією ДСА України — розроблено План забезпечення безперебійної діяльності Южноукраїнського міського суду, затверджений наказом від 19.08.2020 №18-од.

Відправлення правосуддя і в таких умовах триває. Відправляють правосуддя 3 судді, зазначив суддя-спікер Олександр Савін.

Щодо підсумків І півріччя 2020 р., Ірина Чернуха реферувала наступне. У І півріччі 2020 р. в провадженні Южноукраїнського міського суду перебувало 1431 справи з них розглянуто 1048, залишок 383. Найбільше розглянуто суддею Савіним О.І. - 437, найменше Волковою О.І. -237, суддя Далматова Г.А. - 374. Загальний відсоток розгляду справ — 103,36%, загальний відсоток скасованих рішень складає (від розглянутих 1048) 2,2% - 23, загальний відсоток змінених рішень складає (від розглянутих) 0,9% - 10. Повний аналіз здійснення судочинства за І півріччя 2020 року оприлюднений на вебсайті суду, тому детально не зупинялися, але деякі моменти акцентували. З постановленням вироку розглянуто 50 обвинувальних актів - 83,34 % від питомої ваги кримінальних проваджень, провадження в яких закінчено. Найбільш поширені злочини проти власності — 74, 58-крадіжок, 5 грабежів, 1 — розбій, 5 -шахрайство, 5- розтрата майна або привласнення іншим способом, ще чисельні — проти життя і здоров'я. Задоволено 5 клопотань про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Відносно 2-х осіб, обвинувачуваних за ч. 2 ст. 367 КК України, ухвалено виправдувальний вирок, за недоведеністю в діях складу даного злочину, на вирок подано апеляційну скаргу. Також у І півріччі 2020 року в суді перебувало на розгляді 711 справ та матеріалів цивільного судочинства. Розглянуто 488 справ та матеріалів, що складає 68,64% від загальної кількості справ та матеріалів цивільного судочинства, що перебували в провадженні суду. Найбільше справ розглянуто за сімейними спорами (розлучення, стягнення аліментів ) та що виникають з правочинів позики, кредиту, банківського вкладу, купівлі-продажу, менше недоговірні зобов'язання. Розглянуто 18 справ та матеріалів адміністративного судочинства. Також закінчено провадження по 321 справам про адміністративні правопорушення, 80,25 % загальної кількості справ, що знаходилися на розгляді, з яких: накладено адміністративне стягнення – стосовно 158 осіб, закрито – 129. Розглянуто справ про корупційні правопорушення — 0. Справ за ст. 44-3 КУпАП — порушення правил щодо карантину людей — у І півріччі 2020 р. надійшло - 4, розглянуто — 3 (закрито: 2 — відсутність складу правопорушення, 1 — скасування акту, що встановлює адміністративну відповідальність).

Олександр Савін доповів про зміни до Кримінального процесуального кодексу щодо кримінального провадження у справах про тяжкі та особливо тяжкі злочини, а саме право обвинуваченого на колегіальний розгляд справи за його клопотанням; поняття кримінального проступку та набрання чинності Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощеного досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень” та врегулювання порядку провадження щодо кримінальних проступків в суді першої інстанції.

Також спікер роз'яснив колізію, яка виникла у зв'язку із Указом Президента про створення окружних судів і проведенням адміністративно-територіальної реформи. Де-юре окружним є Южноукраїнський міський суд, адміністративно-територіальна реформа відбулася, в результаті якої у Миколаївській області створено 4 райони, але суди де-факто залишаються самостійними.

Новою категорією справ, за повідомленням речників суду, є справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 44-3 КУпАП — порушення правил щодо карантину людей, в провадженні суду їх 10, 4 з яких закрито, 1 — накладено штраф у розмірі 17000 гривень, 5 — не розглянуто.

Олександр Савін акцентував увагу учасників процесів про обов'язковість явки в судове засідання, з метою дотримання розумних строків розгляду справи.

Спікер суду охоче відповів на питання стосовно справ про домашнє насильство, вплив реформування судової системи на заповнення вакантних посад суддів у Южноукраїнському міському суді, щодо провадження у карантинних справах та інше.

Про дату та час наступної пресконференції буде повідомлено додатково.

 

 Переглянути відео: https://www.youtube.com/watch?v=ZfXT1yfENjY

Прессекретар суду Ірина Чернуха