flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коротко про підсумки року, гілки влади в державі, резонансні справи та окружні суди: прес-конференція у суді 23 лютого 2021 р.

01 березня 2021, 08:13

 

23 лютого 2021 року Контакт: Ірина Чернуха

(05136) 5-46-26

 

Сьогодні в Южноукраїнському міському суді відбулася прес-конференція.



Інформаційні приводи були наступними.

  1. Відправлення правосуддя у 2020 році. Коротко про підсумки року.

  2. Гілки влади в державі та їх розмежування.

  3. Окружні суди в розрізі адміністративно-територіальної реформи.

  4. Розгляд резонансних справ, в тому числі пов'язаних з корупцією.

     

Прес-секретар Южноукраїнського міського суду Чернуха І.О. довела до відома про підсумки року, ознайомивши з роботою суду та аналізом стану здійснення судочинства за 2020 рік: кількості справ, які перебували в провадження суду, які були розглянуті, не розглянуті, навантаженості суддів, чинниках, які впливають на оперативність розгляду справ кримінального провадження, результатах розгляду справ, кількості засуджених та інше.

 

Загалом у 2020 році - в провадженні Южноукраїнського міського суду перебувало 2668 справ і матеріалів: 438 – залишок на початок 2020 року, 2230 – надійшло, розглянуто – 2166, залишок не розглянутих на кінець періоду — 502.

Середня кількість надходжень на одного суддю — 743, середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді в звітний період в розрахунку на одного суддю — 889, середня кількість розглянутих справ та матеріалів на одного суддю — 722.

За видами судочинства розглянуто кримінальних — 420, цивільних — 1048, адміністративних — 38, справ про адміністративні правопорушення — 660.

Найбільш поширені кримінальні справи про злочини проти власності, розглянуто — 68 та проти життя і здоров'я — 25. Окремою графою йдуть справи про вчинення домашнього насильства — кримінальних — всього - 2, а справ про адміністративні правопорушення за статтею 173-2 КУпАП — 146.

У цивільному судочинстві найбільш поширені справи за сімейними спорами (розлучення, стягнення аліментів) та що виникають з правочинів позики, кредиту, банківського вкладу, купівлі-продажу, менше недоговірні зобов'язання.

Щодо карантинних справ (за ст. 44-3 КУпАП— порушення правил щодо карантину людей), прес-секретар зазначила, що у 2020 р. перебувало - 33, розглянуто — 14 (закрито: 5 — за відсутністю складу правопорушення, 1 — у зв'язку зі скасуванням акту, що встановлює адміністративну відповідальність, за сплином строку накладення адміністративного стягнення — 5, оголошено усне зауваження — 1, штраф — 2 (на суму 17000 грн. та 255 грн.)).

    1. Розглянуто справ про корупційні правопорушення — 2 (порушення вимог фінансового контролю (ст. 172-6)) - про накладення адміністративного стягнення (штраф) – 1, закрито – 1, за сплином строку, передбаченим статтею 38 КУпАП. Вісім справ про корупційні правопорушення на кінець року не розглянуті.

 

Суддя-спікер Савін О.І. акцентував на статті 6 Конституції України, якою передбачено поділ гілок влади на законодавчу, виконавчу і судову. Так от, судова влада - незалежна і самостійна гілка державної влади, яка здійснюється судами. Южноукраїнський міський суд є органом третьої гілки влади державі - судової, який здійснює охорону прав і законних інтересів громадян, охорону правопорядку від злочинних й інших правопорушень, контроль за тим, щоб діяльність державних органів не виходила за правові межі. Суддя - посадова особа, наділена виключними повноваженнями на здійснення правосуддя та має бути "безстороннім" і "незалежним" за статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і засад судочинства. Основна функція суду – відправлення правосуддя в межах і в порядку, встановлених законом, всебічно, неупереджено та законно.

Гілки влади в державі функціонують постійно, одночасно, незалежно, але кожна в своєму просторі, в межах компетенції. Здійснюючи правосуддя, суд є незалежним від будь-якого незаконного впливу, судді здійснюють правосуддя на основі Конституції і законів України та на засадах верховенства права. Гілки влади в державі повинні співпрацювати між собою та діяти в межах закону і своєї компетенції, не втручаючись в діяльність один одного.

 

Щодо оптимізації судів, початку функціонування Южноукраїнського окружного суду та взагалі його існування, суддя-спікер зазначив, що питання відкрите по всій Україні, до вирішення всіх існуючих колізій.

Далі речники Южноукраїнського міського суду повідомили про резонансні справи, що перебувають в провадженні суду на початок 2021 року, детально спікер зупинився на розгляді корупційних справ.

 

Спікери суду охоче відповідали на питання журналістів та зазначили, що про дату та час наступної прес-конференції буде повідомлено додатково.

 

 Переглянути відео: https://www.youtube.com/watch?v=zSmlVmfI7p4&list=PL1B309553DF620AD2&index=1

Прес-секретар суду Ірина Чернуха

 Фото: журналіст ППРГ "Контакт" Кравець Н.М.