flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальні питання, підсумки та резонанси: пресконференція 07 вересня 2021

07 вересня 2021, 14:12

 

 

07.09.2021 року           Контакт:  Ірина ЧЕРНУХА, 0513654626

 Сьогодні в Южноукраїнському міському суді відбулася пресконференція.

Доповідали про реформу, підсумки півріччя, навантаження та резонансні справи.

За 30 років існування судової влади в Україні було введено чимало змін. Реформа судової системи цього літа переживає новий старт. Верховна рада ухвалила два закони, які дають змогу перезавантажити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради правосуддя. Відновлення роботи ВККС, перевірка на доброчесність членів ВРП, міжнародні експерти у складі комісії — про таке доповіли речники.

Ірина Чернуха цитувала т.в.о. Голови Державної судової адміністрації Олексія Сальнікова про реалізацію пілотного проекту для застосунку “Дія”, поки що у тестовому режимі, що полягає у надсиланні повідомлень про дату та час судового засідання через “Дію”. Також повідомила про затвердження Вищою радою правосуддя Положення про порядок функціонування окремих підсистем ЄСІТС. Йдеться про часткове функціонування окремих модулів, таких як “Електронний кабінет”, “Електронний суд” та підсистеми відеоконференцзв'язку через тридцять днів з дня опублікування оголошення у газеті “Голос України”.

Прессекретар Ірина довела до відома наступне.

В провадженні Южноукраїнського міського суду перебувало 1706 справ (кримінальних — 322, цивільних — 836, адміністративних -12, справ про адміністративне правопорушення — 536). Розглянуто суддями 1157 справ і матеріалів, найбільше суддею Галиною Далматовою, найменше — Оленою Волковою, з них кримінальних — 246, цивільних — 491, адміністративних — 7, справ про адміністративні правопорушення — 413. Загальний відсоток розгляду справ — 95,94 %. Загальний відсоток скасованих рішень складає 2,4%, змінених рішень — 0,9%. З постановленням вироку — 47 кримінальних проваджень, жодної особи не виправдано. Громадські роботи присуджено 17-річному неповнолітньому за вчинення крадіжки, накладено 8 штрафів у справах про корупційні правопорушення. Такими були підсумки роботи суду за І півріччя цього року.

У суді кадровий голод, як зазначила пані Ірина, вакантні 2 посади суддів, 4 секретаря судового засідання та посада секретаря суду (тимчасова). До того ж, починаючи від 16 липня цього року, особи, які претендуватимуть на посаду державної служби, зобов'язані володіти державною мовою і відповідно підтвердити цей рівень володіння державним сертифікатом.

А з 14 липня 2021 року співробітники Територіального управління Служби судової охорони у Миколаївської області взяли під охорону Южноукраїнський міський суд.

Далі речники Южноукраїнського міського суду повідомили про резонансні справи, що перебувають в провадженні суду. Серед них є і “довгобуди” - справи, які, не з вини суду, розглядаються тривалий час, і кримінальні справи про привласнення, розтрату майна, підроблення документів, печаток; домашнє насильство, злочини вчинені неповнолітніми, цивільні справи за участю депутатів, міської ради, також справи про корупційні правопорушення, - такими були акценти насьогодні.

 

Спікери суду охоче відповідали на питання журналістів та зазначили, що про дату та час наступної пресконференції буде повідомлено додатково.

 

Прессекретар суду Ірина ЧЕРНУХА