flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відправлення правосуддя в умовах воєнного стану. За результатами пресконференції

02 грудня 2022, 15:37

 

 

02.12.2022 року                                                                                                      Контакт: Ірина ЧЕРНУХА, 05136 54626

 Вчора, 01 грудня, в приміщенні суду відбулася перша пресконференція за період повномасштабної війни.

Інформували про судочинство під час війни, підсумки роботи суду за 9 місяців 2022, внутрішню діяльність Южноукраїнського міського суду та як відправляється правосуддя під час дії воєнного стану.

Як зазначила прессекретар, повномасштабне російське вторгнення на територію України, введення воєнного стану та вимушене зупинення функціонування окремих судів зумовило відповідні зміни у законодавчому регулюванні, судовій практиці та територіальній юрисдикції судів.

Орган державної судової влади у місті Южноукраїнську, яким є Южноукраїнський міський суд, в умовах воєнного стану працює у штатному режимі.

Також Ірина Чернуха, зазначила, що введення на території України воєнного стану не зупинило перебіг процесуальних строків у судових справах. Верховний Суд наголошує, що питання поновлення процесуального строку у випадку його пропуску з причин, пов`язаних із запровадженням воєнного стану в Україні, вирішується в кожному конкретному випадку окремо з урахуванням доводів, наведених у заяві про поновлення такого строку.

Воєнний стан в Україні вніс свої корективи і у процес розгляду судових справ. Однак, навіть в таких умовах, як акцентували речники, конституційне право людини на судовий захист не може бути обмежено. Тому заходи, які наразі впроваджуються у судовій системі, мають на меті забезпечити можливість розгляду судових справ і не наражати на небезпеку життя та здоров`я учасників судового процесу. Враховуючи те, що в умовах воєнної агресії проти України особиста участь у судовому засіданні може бути небезпечною для учасників справи, активно практикується участь у судовому засіданні поза межами приміщення суду у режимі відеоконференції. Поширеною дана форма участі у судовому засіданні стала ще у зв’язку з введенням карантину, зумовленого Covid-19.

Так, Южноукраїнським міським судом за 9 місяців 2022 р. проведено 78 судових засідань в режимі відеоконференції, з них 9 з учасниками справ, які знаходяться поза межами суду.

Також, Державним підприємством "Центр судових сервісів" розроблено та впроваджено Телеграм чат-бот Єдиного інформаційно-довідкового центру Судової влади України. За допомогою чат-бота можливо отримати: інформацію щодо руху судової справи; розклад роботи судових установ; довідкову інформацію; інформацію щодо сплати судового збору та інше.

Далі прессекретар Ірина реферувала про організацію роботи Южноукраїнського міського суду в період воєнного стану та дії суддів, працівників апарату і судової охорони під час повітряної тривоги, згідно наказів голови суду.

Дані судової статистики за 9 місяців 2022 року, як проінформувала прессекретар, наступні: усього перебувало 1906 справ і матеріалів: з них 1343 – надійшло, розглянуто – 1303, залишок не розглянутих на кінець періоду — 603. Справ і матеріалів кримінального провадження перебувало 420, з них розглянуто — 301, цивільного судочинства — перебувало — 852, розглянуто -559, адміністративного судочинства — 19, 14 відповідно, справ про адміністративні правопорушення — перебувало 615, розглянуто — 429. Загальна кількість розглянутих справ і матеріалів суддями - 1303: Волковою О.І. - 304, Далматовою Г.А. - 434, Савіним О.І. - 565.

В ході пресконференції суддя-спікер Олександр Савін проінформував про резонансні справи, які викликають суспільний інтерес, в тому числі пов'язані з війною, зазначивши і про справи “довгобуди”, і про коруційні, які вже завершені, і про нові справи, ті які пов'язані з війною. Спікери розмежували поняття правопорушення, пов'язаних з війною та такі, що вчинені в період війни, зазначивши, що воєнний стан, як обтяжуюча обставина, посилює відповідальність за вчинення злочинів.

Крім того, прессекретар Ірина Чернуха, доповіла, що Южноукраїнським міським судом розглядається 5 кримінальних проваджень відносно осіб, які обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого частиною 2 статті 436-2 КК України, а саме: виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, глорифікація її учасників. Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Далі, суддя-спікер Олександр Савін акцентував увагу на кримінальних і адміністративних правопорушеннях, вчинених військовослужбовцями.

 

Спікери суду охоче відповідали на питання журналістів та зазначили, що про дату та час наступної пресконференції буде повідомлено додатково.

 

Прессекретар суду Ірина ЧЕРНУХА