flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Реалії війни та доступ до правосуддя

18 травня 2023, 10:52

 

16.05.2023 року Контакт: Ірина ЧЕРНУХА, 05136 54626

 

Сьогодні в приміщенні суду відбулася перша в цьому році пресконференція.

Інформували про резонансні справи, підсумки роботи суду за І квартал 2023 року, внутрішню діяльність Южноукраїнського міського суду та як відправляється правосуддя під час дії воєнного стану.

Як зазначила прессекретар, повномасштабне російське вторгнення на територію України, введення воєнного стану зумовило відповідні зміни у законодавчому регулюванні, судовій практиці, територіальній юрисдикції судів та активізацію онлайн-судочинства.

Орган державної судової влади у місті Южноукраїнську, яким є Южноукраїнський міський суд, в умовах воєнного стану працює у штатному режимі.

За даним судової статистики за три місяці 2023 року, як проінформувала прессекретар, усього перебувало 1128 справ і матеріалів: з них 561 – надійшло, розглянуто – 491, залишок не розглянутих на кінець періоду — 637. Справ і матеріалів кримінального провадження розглянуто — 105, цивільного судочинства - 207, адміністративного судочинства — 2, справ про адміністративні правопорушення розглянуто — 177. Загальна кількість розглянутих справ і матеріалів суддями - 491: Волковою О.І. - 159, Далматовою Г.А. - 194, Савіним О.І. - 138.

В ході пресконференції Олександр Савін доповів про резонансні справи, які розглядав суд, і про “крапку” у справі, що розглядалася протягом семи років, і про виправдувальний вирок, і про справи відносно військовослужбовців. Особливу увагу суддя-спікер звернув на справи пов'язані з війною. Суддями Южноукраїнського міського суду вже засуджено три особи, за вчинення злочину, передбаченого статтею 436-2 КК України, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф.

Також спікери розмежували поняття правопорушень, пов'язаних з війною та таких, що вчинені в період війни, зазначивши, що воєнний стан, як обтяжуюча обставина, посилює відповідальність за вчинення злочинів.

Крім того, прессекретар Ірина Чернуха, доповіла, що Южноукраїнський міський суд увійшов до складу модельних судів України. Таких судів налічується 90. Для нас це, в першу чергу, клієнтоорієнтованість, кращі практики і обмін досвідом, високий рівень судової безпеки і впровадження модельних рішень.

Речники охоче відповідали на питання журналістів та зазначили, що про дату та час наступної пресконференції буде повідомлено додатково.

Відео пресконференції можна переглянути на сайті ВП ПАЕС або за посиланням на нашій сторінці у FB:https://www.facebook.com/yusudmk

Прессекретар суду Ірина ЧЕРНУХА