flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прес-конференція відбулася 12.06.2017 року. Події та резонанси.

19 червня 2017, 12:44

 

12.06.2017 року, 09:00 год., в приміщенні Южноукраїнського міського суду Миколаївської області, відбулася прес-конференція судді-спікера Савіна О.І., з наступних питань:

Прес-конференція почалася з того, що суддя-спікер нагадав присутнім та громадськості, що Южноукраїнський міський суд є носієм судової влади в Україні і суддя, який розглядає справу має бути "безстороннім" і "незалежним" за ст. 6 ч. 1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і засад судочинства, а рішення всебічним, неупередженим та законним.

Особлива увага приділялась резонансним справам, які розглядаються у суді, з них справа за обвинуваченням Тофана С.С. (афери бюджетного характеру, зловживання службовими обов’язками, підроблення документів), за обвинуваченням Нетребенка О.О. (крадіжка майна, що є власністю ВП ЮУ АЕС) розгляд якої продовжується в апеляційному суді, справа, в яких сторонами є посадові особи органів місцевого самоврядування (за позовом депутата Горностая С.В., Григоряна Е.Ю. та інших про захист честі, гідності та ділової репутації, за позовом Гехад Е.Е. до міського голови, Толкача А.П. до Управління соціального захисту, справа екс-мера Стуліна А.М. до міського голови Параконного В.К., справи про порушення антикорупційного законодавства).

Розгляд деяких справ продовжується в судах апеляційної інстанції, про що ми продовжуємо інформувати громадськість.

На питання журналістів, які саме справи є резонансними чи можливо їх якимось чином структурувати, суддя-спікер зазначив, що якоїсь певної структури немає, проте об’єктом резонансу є одні й ті самі особи, представники органів виконавчої гілки влади та місцевого самоврядування, які виступають чи позивачем, чи відповідачем по справах.

Крім того, зверталась увага на те, що наприкінці липня 2017 р. стартує завершальний етап формування Верховного суду, що тягне за собою кваліфікаційне оцінювання суддів усіх судів України, відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 р. за такими критеріями як доброчесність (перевірка декларативних даних), суддівське досьє та складання іспитів.

Наприкінці прес-конференції суддею-спікером Савіним О.І. було зроблено звернення до южноукраїнців:

«Назрів час відкрити в повному обсязі «двері та вікна». Суспільство довго чекало об’єктивного посилу інформації щодо справедливого правосуддя, інформації щодо етичних норм поведінки суддів Южноукраїнського міського суду, ставлення до відправлення правосуддя, захисту прав та свобод громадян в контексті норм Законів України, міжнародної Конвенції з прав людини та рішень Європейського суду. Южноукраїнський міський суд не може стояти осторонь судової реформи в Україні. Зміни, що назрівають стосуватимуться всіх суддів. За ініціативою голови суду в найближчий час буде проведений повний аудит діяльності Южноукраїнського міського суду за останні 5 років представниками Ради суддів України, більш детальна інформація буде оприлюднена на офіційному веб-сайті. Вважаю за необхідне зазначити, що основним завданням судової гілки влади, як органом державної влади, є відправлення правосуддя на засадах, які передбачені Законом».

Таким чином, Южноукраїнський міський суд чекають серйозні події та докорінні зміни, за сприянням голови суду, з метою забезпечення відкритості, доступності та відправлення справедливого правосуддя.

Про час і місце проведення наступної прес-конференції судді-спікера Южноукраїнського міського суду Савіна О.І. буде повідомлено додатково в анонсах на офіційному сайті суду.

 

 

 

Прес-секретар Южноукраїнського міського суду

Чернуха І.О.