flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

21.05.2018 року відбулася прес-конференція судді-спікера Савіна О.І.

29 травня 2018, 08:50

 

21.05.2018 року відбулася прес-конференція судді-спікера Савіна О.І., в межах теми та окреслених питань говорилося про наступне.

Речники Южноукраїнського міського суду почали з резонансних справ, у яких йдеться про публічних осіб або які зачіпають інтереси значної кількості людей, відносно неповнолітніх, дорожньо-транспортних пригод, корупційних діянь, шахрайства, справ за участю державних органів, тощо, деякі з них розглянуті, по яким рішення набрали законної сили, деякі знаходяться на розгляді у судах вищих інстанцій.

Справа за обвинуваченням Тофана С.С. - продовжено перерву до 13.06.2018, в провадженні суду знаходиться 2 справи відносно неповнолітніх (крадіжка та незаконне заволодіння транспортним засобом), справа за обвинуваченням Ялового А.В. (вбивство через необережність) розглянута, проте вирок не набрав законної сили, по справі за обвинуваченням Культи Я.Г. (шахрайство, де порушено права та інтереси 15 осіб) оголошено перерву до 25.05.2018 р., по справі за обвинуваченням Семенова А.М. (умисні легкі тілесні ушкодження та хуліганство) розгляд призначений на 21.05.2018, судове засідання було відкладено у зв'язку з неявкою потерпілого на 06.06.2018 р., нещодавно до суду надійшло два обвинувальних акта відносно Коленковського М.О. (вбивство через необережність) та Кісліцина Г.І. (побої та мордування). Визнано протиправними та незаконними рішення міського голови Параконного В.К. (справи за позовом Гехад Е.Е.). Щодо справ про адміністративні правопорушення відносно Стахорської О.В. - суд визнав винуватою у вчиненні корупційних діянь, пов'язаних з конфліктом інтересів, провадження по справі закрито у зв'язку зі сплином строку накладення адміністративного стягнення, апеляційне оскарження не дало бажаних результатів та рішення суду набрали законної сили. Притягнуто до відповідальності за порушення вимог фінансового контролю державного службовця ЗСУ, головного спеціаліста міського військового комісаріату.

Крім того, суддя-спікер надав деякі роз’яснення щодо змін до Кримінального процесуального кодексу, які нещодавно набрали законної сили, в тому числі проведення судово-медичних експертиз за рішенням слідчого судді. Новели законодавства не направлені на формування негативу у суспільстві, в тому числі з приводу розгляду клопотань про призначення судово-медичної експертизи в судовому порядку. Ця процедура провадиться лише з однією метою розмежування поняття настання смерті в результаті кримінального злочину чи інших випадках. Суди не вороги громадськості, і ні в якому разі не мають на меті породжувати негатив та напругу в суспільстві.

Щодо створення та функціонування окружного суду..... Основною метою оптимізації судів є наближення правосуддя до громади, його доступність, заповнення кадрових прогалин суддівського корпусу, прискорення строків розгляду справ, в тому числі створення колегій суддів.

29 грудня 2017 року було видано Указ Президента “Про реорганізацію місцевих загальних судів” за №451/2017, пунктом 117 якого утворено Южноукраїнський окружний суд — у місті Южноукраїнську, Арбузинському та Братському районах Миколаївської області із місцезнаходженням у місті Южноукраїнську шляхом реорганізації (злиття) Арбузинського районного суду, Братського районного суду та Южноукраїнського міського суду Миколаївської області. Южноукраїнський окружний суд функціонуватиме як єдина юридична особа на всій визначеній території, без утворення додаткових філій і підрозділів.

Тобто, де-юре Южноукраїнський окружний суд вже існує, де-факто - процес нешвидкий. Як повідомив суддя-спікер Олександр Савін, насьогодні суди сформували орієнтовні штатні розписи, які направили на обговорення та затвердження до територіальних управлінь державних судових адміністрацій, потім вирішуватиметься питання фінансування та інше, процес довгий, проте Южноукраїнському окружному суду бути....Далі буде..............

 Переглянути відео за посиланням  https://www.youtube.com/watch?v=yUlBWLprY-8&list=PL1B309553DF620AD2&t=0s&index=2

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Прес-секретар Южноукраїнського міського суду