flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новини суду за останні 5 місяців...

08 листопада 2018, 10:51

07.11.2018 року в Южноукраїнському міському суді відбулася прес-конференція питаннями якої були:

Внутрішня діяльність Южноукраїнського міського суду. Що нового?

Відправлення правосуддя по резонансним справам.

Прес-конференцію традиційно відкрила прес-секретар Ірина Чернуха, яка почала з новин суду за останні 5 місяців.

 

В Южноукраїнському міському суді створено комісію з реорганізації (злиття) Южноукраїнського міського суду та здійснено реєстрація початку припинення його діяльності, що тягне за собою вивільнення працівників і переведення на рівнозначні посади, попередження про зміну істотних умов праці, формування нових особових справ, подання звітності та проведення інших дій відповідно Плану заходів з реорганізації, затверджених наказом ДСА України. Тобто процес реорганізації розпочато.

За результатами засідання Першої Дисциплінарноі палати Вищої ради правосуддя 28 вересня, прийнято рішення про застосування до судді Южноукраїнського міського суду Волкової Олени Іванівни дисциплінарного стягнення у виді внесення подання Вищій раді правосуддя про звільнення з посади судді, у зв'язку з чим відсторонення судді Волкової О.І. від здійснення правосуддя з 01 жовтня 2018 року.

 

У червні цього року відбувся ІІ загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці», на якому представники судової влади, іноземні експерти, журналісти та редактори провідних ЗМІ України обмінювалися думками, ідеями, пропозиціями про те, як комунікацію між судами та медіа зробити максимально ефективною для обох сторін.

Крім того, відбувся Перший загальнонаціональний професійний форум прес-секретарів судів, у якому також взяла участь Ірина Чернуха, прес-секретар суду. Проведення форуму було організовано Вищою радою правосуддя за спільної підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Нове правосуддя” та українсько-канадського проекту “Підтримка судової реформи”. У заході взяли участь представники Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України, Ради суддів України, вищих навчальних закладів, громадських організацій, національні та міжнародні експерти з питань комунікацій.

Саме з метою ефективної комунікації, обмін досвідом, сприянню відновленню довіри до суду, підвищення іміджу і авторитету судової влади взагалі в Україні і проводяться такі заходи.

В Южноукраїнському міському суді була проведена перевірка стану організації роботи Южноукраїнського міського суду за ухвалами судді Южноураїнського міського суду Волкової О.І., за результатами якої було встановлено, що організація роботи в цілому відповідає вимогам Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та інших нормативно-правових актів України. Факти, викладені в ухвалах судді Волкової О.І. не знайшли свого підтвердження.

Суддя-спікер Савін О.І. дав інтерв'ю в рамках дослідження громадській організації “Десяте квітня” м. Одеса щодо стану доступності безоплатної правової допомоги для вразливих груп населення та 2-3 листопада 2018 року взяв участь у міжнародній конференції “Доступ до правосуддя для вразливих груп населення у кримінальних справах в Херсонській, Миколаївській та Одеській областях”. В рамках конференції презентувалися основні цілі, методологія та результати дослідження, своїм досвідом обмінювалися представники Естонії, Литви та Республіки Молдови.

Щодо кваліфікаційного оцінювання, спікер зазначив, що судді Южноукраїнського міського суду пройшли етап тестування та практичних завдань. Наступний етап — психологічне тестування та співбесіда.

Крім того, 05 липня 2018 року Южноукраїнський міський суд навідала знімальна група програми “Контролер” телеканал “Україна”. Професіонал своєї справи ведучий Ярослав Куц намагався знайти правду щодо обставин помилково накладеного арешту на нерухоме майно, підстав та процедури його зняття. Інтерв'ю давав суддя-спікер Савін Олександр Іванович, який проінформував, що рішенням Южноукраїнського міського суду було відмовлено в задоволенні позову Стенгач В.В. до Южноукраїнського міського відділу державної виконавчої служби про зняття арешту. Апеляційний суд Миколаївської області рішення скасував, проте також відмовив в задоволенні позову про зняття майна з-під арешту, але за іншими підставами, у зв'язку з пред'явленням позову до неналежного відповідача. Державні виконавці не зверталися до суду із заявою про виправлення помилки у виконавчому листі. Южноукраїнським відділом поліції зареєстровано повідомлення про злочин щодо помилкового накладення арешту на квартиру, внесено відомості до ЄРДР. Насьогодні помилково накладений арешт знято.

Застосування системи оцінювання роботи суду (СОРС), передбачає рішення Ради суддів України, з метою отримання інформації про поточну ситуацію роботи судів та визначення потреб органів системи правосуддя має бути 1 раз на три роки і Южноукраїнським судом було проведено у 2016 році.

Щодо резонансних справ, у яких йдеться про публічних осіб або які зачіпають інтереси значної кількості людей, відносно неповнолітніх, дорожньо-транспортних пригод, корупційних діянь, шахрайства, справ за участю державних органів, тощо, деякі з них розглянуті, по яким рішення набрали законної сили, деякі знаходяться на розгляді у судах вищих інстанцій.

Новий зразок мантії судді, поступове впровадження електронного суду, два нових секретаря судових засідань, такими були події останніх п'яти місяців.

Насамкінець суддя-спікер наголосив, що Южноукраїнський міський суд є органом судової влади, який здійснює охорону прав і законних інтересів громадян, охорону правопорядку від злочинних й інших правопорушень, контроль за тим, щоб діяльність державних органів не виходила за правові межі. Здійснюючи правосуддя, суд є незалежним від будь-якого незаконного впливу, судді здійснюють правосуддя на основі Конституції і законів України та на засадах верховенства права. Вчинення провокативних дій направлених на дискредитацією суду розцінюватимуться як тиск на суд. Гілки влади в державі, поділ на які передбачено Конституцією України, повинні співпрацювати між собою та діяти в межах закону і своєї компетенції, не втручаючись в діяльність один одного.

 

 

 

 

Прес-секретар суду

Ірина Чернуха