flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відсторонення судді Южноукраїнського міського суду Волкової О.І. від відправлення правосуддя, від початку до сьогодні.

15 травня 2019, 09:55

 

Відсторонення судді Южноукраїнського міського суду Волкової О.І. від відправлення правосуддя, від початку до сьогодні.

Відповідно до частини 13 статті 109 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, оприлюднюємо наступну інформацію.

Суддя Волкова Олена Іванівна працює суддею Южноукраїнського міського суду з 20 листопада 2003 року .

17 серпня 2017 року до Вищої ради правосуддя надійшла дисциплінарна скарга голови Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Савіна О.І. на дії судді Волкової О.І.

Ухвалою Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 22.12.2017 року відкрито дисциплінарну справу стосовно судді Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Волкової О.І. за скаргою голови Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Савіна О.І.

28 вересня 2017 року до Вищої ради правосуддя надійшла дисциплінарна скарга працівників апарату Южноукраїнського міського суду Миколаївської області за підписом 25 осіб від 22.09.2017 року на дії судді цього суду Волкової О.І.

Ухвалою Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 9.10.2017 року відкрито дисциплінарну справу стосовно судді Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Волкової О.І. за скаргою працівників апарату Южноукраїнського міського суду Миколаївської області.

Ухвалою Вищої ради правосуддя від 11.01.2018 року згадані дисциплінарні справи об’єднані в одну дисциплінарну справу, яку передано на розгляд Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя.

Ухвалою Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 20.08.2018 року відкрито дисциплінарну справу стосовно судді Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Волкової О.І. за зверненням голови цього суду Падалки В.О. (нині – суддя у відставці) та зверненням голови апеляційного суду Миколаївської області Ржепецького О.П. (нині – суддя у відставці).

Ухвалою Вищої ради правосуддя від 21.08.2018 року в одну дисциплінарну справу об’єднано дисциплінарну справу стосовно судді Волкової О.І., відкриту за зверненнями голови Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Падалки В.О. (нині – суддя у відставці) та голови апеляційного суду Миколаївської області Ржепецького О.П. (нині – суддя у відставці), з об’єднаною дисциплінарною справою, відкритою за скаргами працівників апарату і голови Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Савіна О.І., яка передана на розгляд Першої Дисциплінарної палати.

Так, за результатами розгляду згаданих скарг, рішенням Першої Дисциплінарноі палати Вищої ради правосуддя від 28 вересня 2018 року суддю Южноукраїнського міського суду Волкову Олену Іванівну притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано дисциплінарне стягнення у виді внесення подання Вищій раді правосуддя про звільнення з посади судді.

Відповідно до частини 5 статті 51, підпункту 3 частини 1 статті 62 Закону України «Про вищу раду правосуддя», з дня ухвалення Дисциплінарною палатою рішення про застосування дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення судді з посади, суддя автоматично відстороняється від здійснення правосуддя до ухвалення Вищою радою правосуддя рішення про його звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати. У зв'язку з чим, суддю Волкову О.І. з 1 жовтня 2018 року було відсторонено від відправлення правосуддя.

Скориставшись своїм правом, суддя Волкова О.І. оскаржила рішення Першої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 28.09.2018 року, і за результатами розгляду якої 26 лютого 2019 року Вища рада правосуддя вирішила змінити рішення від 28.09.2018 року притягнення судді Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Волкової Олени Іванівнидо дисциплінарної відповідальності, застосувати до судді Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Волкової Олени Іванівни дисциплінарне стягнення у виді подання про тимчасове, на шість місяців, відсторонення від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з питань суддівської етики та застосування норм кримінального процесуального законодавства та, подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

27.03.2019 року Першою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя внесено до Вищої ради правосуддя подання стосовно відсторонення судді Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Волкової О.І. від здійснення правосуддя, яке було розглянуто 18 квітня 2019 року і вирішено тимчасово, на шість місяців, відсторонити суддю Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Волкову О.І. від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з питань суддівської етики та застосування норм кримінального процесуального права та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Рішення від 18 квітня 2019 р. прийнято в рамках одного об'єднаного дисциплінарного провадження за трьома скаргами, отримано судом 10.05.2019 р., суддя Волкова О.І. ознайомлена з текстом цього рішення 13 травня 2019 року.

Як правило, факти і події зазначені в статтях та публікаціях, розміщені на публічних сайтах, соціальних мережах чи в інших джерелах є суб'єктивною думкою їх авторів, не завжди є повними та такими, що відповідають дійсності, не є офіційною інформацією.

Так, інформація на сайті “Преступности нет” від 11.05.19 р., в якій зазначено: “...совет правосудия снова отстранил...” та інформація, викладена на сайті “Бароментр Южноукраїнська” від 11.05.19 р.: “...Напомним, что ранее Волкову также временно отстраняли от должности...” є неповною та недостовірною, адже суддю Волкову О.І. відсторонено в рамках одного дисциплінарного провадження.

Разом з тим, повідомляємо, що офіційна інформація щодо діяльності суду та суддів, в тому числі застосування до них заохочень та стягнень, розміщується виключно на офіційному веб-сайті відповідного суду та Вищої ради правосуддя.

З повним текстом рішення від 28.09.2018 р. можна ознайомитись за посиланням: http://www.vru.gov.ua/act/15877

З повним текстом рішення від 26.02.2019 р. можна ознайомитись за посиланням: http://www.vru.gov.ua/act/17549

З повним текстом рішення від 18.04.2019 р. можна ознайомитись за посиланням: http://www.vru.gov.ua/act/18142

 

 

 

Прес-секретар Ірина Чернуха