flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звіт про роботу прес-секретаря за 2016 рік

28 грудня 2016, 16:20

 Прес-секретар. Звіт про роботу за 2016 рік.

 

На сучасному етапі розвитку суспільства дедалі помітнішу та значну роль в формуванні правосвідомості громадян відіграють засоби масової інформації, оскільки саме через них відбувається інформування громадськості про події в країні. Саме тому важливим є питання оптимальної та продуктивної взаємодії суду та ЗМІ.

Аналізуючи світову практику, можна зазначити, що сполучною ланкою між судовими органами та ЗМІ виступають прес-служби, прес-секретарі та «спікери» суду. В Україні ж посада прес-секретаря набула свого розвитку тільки в 2013 році, коли ДСА затвердила Типову посадову інструкцію головного спеціаліста із забезпечення зв’язків з засобами масової інформації (прес-секретаря) (наказ від 06 листопада 2013 р. № 145) на виконання рішення ХІ з’їзду суддів України від 22 лютого 2013 року про введеннях в судах посади прес-секретаря.

Так от, на посаду прес-секретаря призначається особа, яка має вищу освіту відповідного напряму з освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра, стаж роботи на посадах державної служби чи в органах місцевого самоврядування не менше 3 років.

Слід відмітити, що в Україні, незважаючи на встановлення даної посади, вона ще не набула такого розвитку як в світовій практиці, насамперед це пов’язано з недостатнім фінансуванням та відсутністю організаційної підтримки, а також через застосування в судах різних моделей стосунків з мас-медіа.

 

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області, в рамках проектів «Справедливе правосуддя», «Відкритий суд» запроваджує комунікаційну стратегію, яка спрямована на забезпечення прозорості та відкритості діяльності суду, з метою підвищення рівня довіри громадян до суду та формування позитивного іміджу судової влади в суспільстві.

В Южноукраїнському міському суді обовязки прес-секретаря виконує головний спеціаліст із судової статистики Чернуха І.О..

Відповідно до посадової інструкції вона:

  • забезпечує, в межах компетенції, підготовку прес-релізів, буклетів, брошур, матеріалів для прес-конференцій, брифінгів, аудіовізуальних презентацій із використанням комп'ютерних технологій, періодичних видань щодо діяльності суду;

  • забезпечує інформаційне наповнення веб-сайту суду та здійснює аналіз ефективності цієї роботи;

  • бере участь у підготовці відповідей на запити ЗМІ, матеріалів, спрямованих на спростування публікацій, в яких висвітлено недостовірну інформацію, забезпечує оперативне реагування на запити та критичні публікації, повідомлення;

  • бере участь у підготовці відповідей на звернення громадян та розгляді запитів на інформацію, відповідно до компетенції;

  • досліджує матеріали та готує проекти текстів статей для розміщення їх у національних, регіональних та місцевих друкованих ЗМІ, а також Інтернет-ресурсах та проектів доповідей, довідок та інших матеріалів для виступів керівництва суду;

  • координує проведення інтерв'ю з суддями та працівниками апарату суду з питань діяльності суду, організаційного забезпечення судочинства;

  • готує та надає керівництву суду добірки інформаційних матеріалів про діяльність органів судової влади, експрес-аналізів (дайджестів) матеріалів ЗМІ;

  • бере участь у підготовці та проведенні прес-конференцій, брифінгів, організації тематичних зустрічей з питань діяльності суду;

Протягом 2016 року прес-секретарем Южноукраїнського міського суду було оприлюднено 9 – прес-анонсів, написано 5 статей, 4 – пост-реліза, оновлено головну сторінку та історичну довідку суду, щотижнево викладаються новини на офіційному веб-сайті суду, організовано та проведено 5 прес-конференцій.

 

Прес-секретар не несе відповідальності за некоректне висвітлення, перекручення у ЗМІ інформації щодо діяльності суду або його керівництва, що сталися не з його вини.

 

Прес-секретар суду є сполучною ланкою між судовою владою і громадськістю, його діяльністю координується суддею-спікером, адміністрацією суду та керівником апарату суду, у безпосередньому підпорядкуванні працівників апарату суду — не має.

 

Учасники міжнародної конференції «Зміцнення довіри громадськості до судової влади через покращення взаємної комунікації», яка відбулась напередодні за підтримки Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Проекту USAID «Справедливе правосуддя» та Консультаційної Місії Європейського Союзу, покращували навички комунікації з громадськістю під час двох одночасних тренінгів «Зв’язки з громадськістю в судах» для суддів і для прес-секретарів судів, в яких прийняв участь суддя-спікер Южноукраїнського міського суду, про що отримав відповідний сертифікат.

У 2016 р. прес-секретар Южноукраїнського міського суду Чернуха І.О. у Національній школі суддів пройшла підготовку спеціалістів із забезпечення зв’язків зі ЗМІ місцевих та апеляційних судів на тему «Ефективна комунікація прес-секретаря суду з представниками засобів масової інформації», про що отримала відповідний сертифікат.

Саме ефективна комунікація та партнерські відносини є запорукою підвищення довіри громадськості до судової влади України та підвищення її іміджу, над чим сумлінно працює і Южноукраїнський міський суд Миколаївської області.


 


 

Прес-секретар

Южноукраїнського міського суду

Чернуха І.О.