flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

09/03/2017 відбувся брифінг на тему «Міська лікарня – міська рада – міський суд»

09 березня 2017, 11:05

З метою висвітлення офіційної позиції Южноукраїнського міського суду щодо рішень 22 позачергової сесії Южноукраїнської міської ради, 09.03.2017 р. о 9:00 в приміщенні Южноукраїнського міського суду відбувся брифінг на тему «Міська лікарня – міська рада – міський суд».

 

03.03.2017 р. Южноукраїнським міським судом отримано телефонограму щодо запрошення голови суду Савіна О.І. на засідання позачергової 22 сесії Южноукраїнської міської ради, яка відбудеться 06.03.2017 р. о 10:00 год.

Листом від 03.03.17 р. міську раду було повідомлено про те, що голова Южноукраїнського міського суду Савін О.І. вважає неможливим бути присутнім на сесії з приводу вищезазначеного питання до завершення всіх судових справ, що стосуються позову Стахорської О.В., де відповідачем визначено Южноукраїнську міську раду Миколаївської області, та будь-яких рішень по суті цієї справи Южноукраїнським міським судом, на день проведення сесії, не ухвалено.

Крім того, розгляд питання щодо забезпечення діяльності комунального закладу «Южноукраїнська міська лікарня» є виключно компетенцією депутатів Южноукраїнської міської ради.

Статтею 6 Конституції України визначено розподіл гілок влади.

Южноукраїнський міський суд – третя гілка влади, яка є самостійною, та не підпорядковується іншій гілці влади, і, як наслідок, відвідування сесії міської ради чи будь-яких інших заходів є правом, а не обов’язком.

 

Суддя, який розглядає справу має бути "безстороннім" і "незалежним" за ст. 6 ч. 1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і засад судочинства, а рішення всебічним, неупередженим та законним.

До Южноукраїнського міського суду надійшла справа за позовом Стахорської О.В. до Южноукраїнської міської ради, третя особа Міністерство охорони здоров'я України про визнання протиправним та скасування рішення міської ради про реорганізацію шляхом перетворення в Комунальний заклад «Южноукраїнська міська лікарня» та розпорядження міського голови про затвердження конкурсної комісії для проведення конкурсу на заміщення вакантної посади головного лікаря.

В результаті автоматичного розподілу передана судді Волкової О.І., проте суддею було заявлено самовідвід, у зв'язку з тим, що  позивач  у період з 2011 року  по 2016 рік включно   була народним засідателем  в Южноукраїнському міському суді  Миколаївської області та   входила  до  складу  суду  при головуванні  судді Волкової  О.І.  при  розгляді  справ. На погляд головуючої-судді такі обставини можуть викликати сумніви у інших учасників процесу щодо об'єктивності та неупередженості судді. Справу було звернуто до секретаріату суду, в результаті повторного авторозподілу.

З 27.02.2017 р. справа передана судді Савіну О.І., для вирішення питання про відкриття провадження закон передбачає 3 дні. Суддя Савін О.І. з тих же причин заявив самовідвід. В результаті автоматичного розподілу справу передано судді Франчук О.Д., якою також заявлено самовідвід з тих же причин.

Згідно з законодавством, справу 07.03..2017 р. передано до іншого (найближчого територіально) суду, а саме: до Арбузинського районного суду.

 

Разом з вищевказаним адміністративним позовом Стахорською О.В. було подано клопотання в порядку ст.ст. 117,118 КАС України про забезпечення адміністративного позову шляхом зупинення дії рішень Южноукраїнської міської ради Миколаївської області від 01.12.2016 року №427, від 01.12.2016 року №428,  розпорядження Южноукраїнського міського  голови  від 06.02.2017  року  №24-р та заборони відповідачу – Южноукраїнській міській раді вчиняти будь-які дії щодо виконання цього рішення та розпорядження Южноукраїнського міського  голови  від 06.02.2017  року  №24-р, а саме: зупинити підписання передавального акту та рішення конкурсної комісії про результати конкурсу на заміщення  вакантної посади головного лікаря КЗ «Южноукраїнська міська лікарня», до винесення рішення по справі.

З додержанням вимог про автоматизований розподіл, справа розподілена судді Волковій О.І., яка 23.02.2017 року заявила самовідвід в розгляді даної справи та  клопотання про забезпечення позову, в зв’язку з чим 27.02.2017 року було призначено повторний авторозподіл справи та визначено для подальшого розгляду суддю Савіна О.І.

Відповідно до ч. 1 ст. 117 КАС України, суд за клопотанням позивача або з власної ініціативи може постановити ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, якщо існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, або захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а також якщо очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.

Так от, ухвалою 28.02.2017 р. ухвалою суду клопотання Стахорської Ольги Василівни про забезпечення позову по справі за адміністративним позовом Стахорської Ольги Василівни до Южноукраїнської міської ради Миколаївської області, - задоволено повністю.

Зупинено дію рішення Южноукраїнської міської ради Миколаївської області Миколаївської області №427 від 01.12.2016 року 18 сесії 07 скликання «Про прийняття до комунальної власності цілісного майнового комплексу державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина №2 Міністерства охорони здоров’я України» та затвердження Статуту у новій редакції», рішення Южноукраїнської міської ради Миколаївської області Миколаївської області №428 від 01.12.2016 року 18 сесії 07 скликання «Про реорганізацію (припинення) державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина №2 Міністерства охорони здоров’я України» шляхом перетворення в комунальний заклад «Южноукраїнська міська лікарня» та  розпорядження Южноукраїнського міського  голови  Пароконного Віктора Кириловича  №24-р від 06.02.2017 року «Про оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади головного лікаря комунального закладу «Южноукраїнська міська лікарня», до вирішення адміністративної справи за адміністративним позовом Стахорської Ольги Василівни до Южноукраїнської міської ради Миколаївської області та до набрання законної сили рішенням в цій справі.

Заборонено відповідачу – Южноукраїнській міській раді Миколаївської області вчиняти будь-які дії щодо виконання рішення Южноукраїнської міської ради від 01.12.2016 року №428 18 сесії 07 скликання «Про реорганізацію (припинення) державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина №2 Міністерства охорони здоров’я України» шляхом перетворення в комунальний заклад «Южноукраїнська міська лікарня» та розпорядження Южноукраїнського міського  голови  Пароконного Віктора Кириловича  №24-р від 06.02.2017 року «Про оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади головного лікаря комунального закладу «Южноукраїнська міська лікарня», а саме: зупинити підписання передавального акту та рішення конкурсної комісії про результати конкурсу на заміщення  вакантної посади головного лікаря комунального закладу «Южноукраїнська міська лікарня», до вирішення адміністративної справи № 486/219/17 за адміністративним позовом Стахорської Ольги Василівни до Южноукраїнської міської ради Миколаївської області та до набрання законної сили рішенням в цій справі.

Виконання ухвали здійснюється негайно. Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Звертаємо увагу на те, що за невиконання судового рішення передбачена кримінальна відповідальність, а саме: стаття 382 Кримінального кодексу:

Проте, з врученням даної ухвали відповідачу (Южноукраїнська міська рада) виникли певні проблеми, що підтверджується службовою запискою старшого розпорядника суду Рубінс Н.В., її не хотіли приймати з причини відсутності юриста, що є прямим порушенням закону.

Такі дії представників Южноукраїнської міської ради є провокаційними та політизованими, такими, що порушують закон.

Закон один для всіх…..

Виконання рішень суду є обовязковими для виконання …..

Гілки влади в державі повинні співпрацювати між собою та діяти в межах закону і своєї компетенції….

 

 

 

Прес-секретар

Южноукраїнського міського суду

Чернуха І.О.