flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗВІТ СУДДІ-СПІКЕРА на збори суддів 20.12.2023 року

15 листопада 2023, 12:35

З метою здійснення комунікаційної діяльності, зборами суддів 23 грудня 2015 р. обрано суддю-спікера Савіна Олександра Івановича безстроково. Питання про переобрання судді-спікера більше не ініціювалося.

            Виконання обов'язків прессекретаря покладено на головного спеціаліста із судової статистики Чернуху Ірину Олександрівну (штатна чисельність суддів складає 5 посад, що не передбачає введення окремої одиниці).

Взаємодія Южноукраїнського міського суду Миколаївської області із засобами масової інформації відбувається відповідно до Конституції України, законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні в засобах масової інформації», «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформаційні агентства», та інших нормативно-правових актах, що регулюють діяльність у цій сфері.

            Перелік тематичних навчальних курсів з комунікацій, які пройшов суддя-спікер:

- травень 2016 «Зв’язки з громадськістю в судах» проведено НШСУ спільно з ДСА та «Справедливе правосуддя»;   

- 22.05.2017 р. «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього»;

- 15.11.2017 р. Презентація Концепції прямих зв'язків між суспільством і судовою владою та кращого досвіду судів із впровадженням прямих зв'язків між судами і суспільством;

- 09-10.08.2021 р. «Комунікація судових процесів, пов’язаних зі збройним конфліктом в Україні, ГО «Вектор прав людини»

            Активно комунікувати Южноукраїнський міський суд почав у 2016 році.

            Южноукраїнський міський суд Миколаївської області має досвід здійснення внутрішньої і зовнішньої комунікаційної діяльності завдяки впровадженню сучасних інформаційних технологій, ведення внутрішнього електронного документообігу, синергії голови суду (судді спікера) — керівника апарату — апарату, злагодженої роботи апарату суду та донесення інформації про діяльність суду до широкого кола громадськості шляхом наповнення вебсайту суду, ведення у соціальній мережі сторінки Фейсбук, YouTube-каналу та проведення медіазаходів.

            Комунікаційна стратегія Южноукраїнського міського суду Миколаївської області 2021-2025, затверджена наказом голови суду від 26.04.2021 №14-од.

            З метою побудови ефективних взаємовідносин із ЗМІ та громадськістю, підвищення обізнаності про діяльність суду; сприяння формуванню об’єктивної громадської думки про діяльність суду, здійснюється збір та обробка інформації щодо резонансних справ, підготовка пресрелізів, матеріалів для пресконференцій, брифінгів, періодичних видань щодо діяльності суду; організіція і проведення комунікаційних заходів; участь у підготовці відповідей на запити ЗМІ, матеріалів, спрямованих на спростування публікацій, в яких висвітлено недостовірну інформацію, забезпечення оперативного реагування на запити та критичні публікації, повідомлення; підготовка проектів доповідей, довідок та інших матеріалів для виступів керівництва суду; координація проведення інтерв’ю з суддями та працівниками апарату суду з питань діяльності суду, організаційного забезпечення судочинства; анонсування подій і заходів, програм і планів суду за попереднім погодженням із суддею-спікером (головою суду), керівником апарату суду. 

           З часу обрання, разом з прессекретарем, суддею-спікером здійснюються заходи, відповідно до Комунікаційної стратегії суду, а саме: пресконференції (щоквартально, але рідше через карантинні обмеження і введення воєнного стану), брифінги, День відкритих дверей (2017 рік), “Урок справедливості” (2019 рік) та інші.

           Відео можна переглянути на сайті суду: Комунікаційні заходи — переглянути, за посиланням:https://yum.mk.court.gov.ua/sud1424/pres-centr/communication_activities/, пресанонси, пресрелізи, фото та відеоматеріали регулярно розміщуються на офіційному вебсайті суду, фейсбуці та  YouTube-каналі суду (https://www.youtube.com/channel/UCy2F3hU5R1avrmyOroQMJfA?view_as=subscriber).

           Діяльність Южноукраїнського міського суду висвітлюють пресцентр ВП Південноукраїнська атомна електростанція (Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС) та місцева газета - ППРГ “Контакт”.

           У квітні 2023 року Южноукраїнський міський суд увійшов до складу модельних судів України. Ініціатива "Модельні Суди" започаткована в Україні проектом ЄС «Право-Justice» ще у 2018 році спільно з ДСА України, мета якої полягає у вдосконаленні системи організації роботи судів. Було створено платформу “Майданчик добрих практик”, яка дозволила представникам української судової влади поділитися власним досвідом з колегами з інших судів стосовно модельних рішень у різні сферах (клієнтоорієнтованість, комунікація, послуги для вразливих користувачів судів, ІТ-рішення, безпека суду тощо) відповідно до найкращих європейських практик. Приєнання до модельних судів здійснювалось у три етапи (фази). Приставши на запрошення ДСА України до участі судів у новій фазі реалізації Ініціативи «Модельні суди» (лист від 21.03.2023 р.), Южноукраїнським міським судом було заповнено реєстраційну форму і подано «Опис реалізованих модельних рішень» до пункту  «Комунікація» і 03 квітня 2023 року листом повідомили про те, що суд став частиною спільноти модельних судів.

            Остання пресконференція відбулася 10 листопада 2023 року «Діяльність суду під час воєнного стану», пресреліз за посиланням:

https://yum.mk.court.gov.ua/sud1424/pres-centr/pres_releases/1508836/

           З початку 2023 року було написано та оприлюднено 71 новину, 7 анонси, 17 пресрелізів, 3 пресконференції, доповнено розділи фото- та відеогалерея.

 

 

 

Голова Южноукраїнського міського суду,

суддя-спікер                                                                                                           Олександр САВІН

 

 

Виконавець:

Головний спеціаліст із судової статистики,

прессекретар Ірина ЧЕРНУХА, 15.11.2023